Alla vi som är snabbtänkta, spontana och idésprutor har vi även våra brister som kan vara hinder för oss att komma till våra mål. Nu talar jag bara från egen erfarenhet och folk omkring mig men jag antar att detta kan stämma in på rätt många därute som har lätt att ha "många bollar i luften".

Första steget i att komma över sina brister är att kunna identifiera och erkänna att man har dom.

Det är lätt att vifta bort dom med att "men jag bara e sån" eller "men jag kan inte planera", jag skall i denna text försöka sätta fingret på vissa av dessa brister och hur man faktiskt kan göra sitt liv enklare som kreativ innovatör och entreprenör, även om man inte tror det.

Skaffa ett bra CRM och använd det.

Även jag hade svårt att komma igång med CRM system och en del jag har jobbat med har resonerat att det tar för lång tid att mata in allt.

Det finns medicin mot detta med, men först tänkte jag ta ett par motargument och hur man tacklar dessa.

"Men det är lugnt, jag har allt i huvudet."

Detta argument tacklar jag på 2 sätt, i situation 1, där du jobbar med någon så pekar du bara på att båda är delaktiga i projekten och att ena handen bör veta vad den andra gör.

I situation 2 där du är ensam, kom bara ihåg alla gånger man får hjärnsläpp, när man inte kommer ihåg viktig information när man behöver den, och all historik med datum som kan behövas i visa situationer när man pratar med kunder och sammarbetspartners.

"Men det tar bara lång tid att skriva ner allt!"

Ja, det ligger något i detta, men tänk istället på hur lång tid det tar att försöka komma ihåg något som är viktigt i just den situationen, och vad det kan kosta i missade möjligheter och affärer.

Lite allmänna tips.

Ja, det kan vara jobbigt att jobba med ett CRM, men man vinner så mycket mer på det när allt växer, Börja jobba med det tidigt, innan ni har en massa excell ark i massa mappar som bara ligger huller om buller i datorn.

Om man har svårt, skriv och rita på papper och scanna in det i CRM systemet.

Ha alltid ett anteckningsblock och penna med dig!

Trotts våra moderna tider är block och penna fortfarande helt oslagbart när det gäller att få ner idéer snabbt och skissa ner snabba scheman, du kan alltid rita om dom sen i datorn och renskriva, annars kan man scanna in dom och använda någon typ av textigenkänningsmjukvara (skulle inte fungera för mig, inte ens jag kan känna igen min handstil.).

Hur många gånger har inte ni haft en grym idé som bara runnit ut i sanden p.g.a tidsbrist, och sen när man skall ta upp den så har man helt glömt bort det viktigaste i sin idé.

Lär dig / er ett arbetssätt och håll er till det!

Att arbeta oorganiserat kan göra att ett projekt aldrig ens kommer igång, man måste lära sig att prioritera och fördela sina resurser rätt (arbetstid, personal, pengar).

Något som är vanligt är att ett projekt blir övermäktigt och man vet inte vart man skall starta eller sluta, då är det bra att sätta sig ner, dokumentera och dela upp hela processen i delmål och avgränsningar, detta var nog den mest användbara läxan jag fick under hela min tid på KTH.

Jag jobbar oftast efter MoSCoW metoden (Must, Should, Can, Won't), detta är ett utmärkt sätt att prioritera / kravställa och avgränsa ett projekt, detta är nog det första dokumentet som bör falla ut ur en projektplan när man sammanställer alla idéer, och sen finns det inget som inte säger att man kan bygga in alla "won't" i nästa version.

Koncentrera dig på en sak i tagen och om du kör fast, lägg det åt sidan ett tag!

Vi idésprutor har ofta en tendens att ha massa bollar i luften, och vi vill göra allt på en gång, så vi hattar lite här och hattar lite där och till sist händer ingenting alls.

Det är viktigt att avvara tid för det man skall göra och inte bara tumma runt på allt, dock NÄR man kör fast är det även viktigt att kunna koppla ur hjärnan på något annat ett tag, spela lite gitarr, dra o träna, ta en promenad! Detta får din hjärna att tänka på annat och komma ur sin låsning, och rätt var det är så har du din lösning ingen vinner på att få panik och dunka huvudet i väggen!

Våga satsa, var inte för rädd att göra fel!

Man vinner inget om man inte satsar och man måste våga lära sig av sina misstag.

Har man motgångar, ta det och ödsla inte mer energi på det, ta nya tag och gå på nästa grej, saker har en tendens att lösa sig med tiden och gör det inte det, ta förlusten och lär dig av misstaget, att stirra sig blind på en liten sak tar bara massa energi från dig och dina medarbetare.

 

Detta var allt för mig, och har ni tankar / idéer eller bara vill säga emot mig så var inte rädd att ge mig feedback via kommentarerna.

 

/C