Under gårdagen hände det något märkligt, Adobes tråd för support för linux på getsatisfaction för Creative suite (PhotoShop, Illustrator, InDesign mm).

Denna tråd har vart öppen länge och vart relativt inaktiv. Men igår hände det något, tråden fullkomligt exploderade med inlägg både för och emot Linux stöd för Adobes produkter.

Det som har utlöst denna explosion verkar vara en reaktion på Windows 8, och att många företag kommer att leta alternativ för Windows, och alla kommer inte att välja Mac.

Hur som helst, jag är en linux användare, och det finns inte en chans att jag går över till Mac eller Windows.

Mac:
Jag gillar inte användargränssnittet. Det finns lite roliga detaljer, men jag vill kunna byta gränssnitt efter vad jag skall göra med datorn,  och jag gillar inte det faktum att det inte är jag som kontrollerar vad som finns på min dator (både hård och mjukvarumässigt)

Windows:
Jag får magsår varje gång jag startar en Windows dator  Systemet är underlägset alla andra system och konfigurationen är ett skämt, jag skulle aldrig få för mig att betala för mjukvara som är underlägset andra system.

Adobe CS till Linux, vem bryr sig?

Det finns ett stort antal utvecklare som liksom mig inte tycker om de 2 stora systemen som finns därute, av olika anledningar.

Jag vet att många användare inte går över till linux som sitt första system pga bristen på professionell mjukvara, såsom spel och Adobes produkter.

Adobe är idag de facto standard i den grafiska branchen och jag arbetar nästan dagligen med .AI filer och tar emot .PSD eller så blir jag ombedd att skicka .PSD filer.

.AI kan jag arbeta med i Incscape, men .PSD däremot skapar problem med GIMP, samt att GIMP inte är lika bra som photoshop.

Många föreslår att man skall få Adobe CS att jobba med WINE, (ett alternativt windows API som "översätter" instruktionerna mot kerneln), och detta ser jag som en icke lösning.

Jag kommer inte att betala för mjukvara som jag kan få igång med WINE, det är för instabilt och dessutom skulle inte supporten gälla från Adobes sida, så även om Adobe CS skulle fungera under wine skulle jag inte ta risken att betala för mjukvaran bara för att om det skulle bli några problem stå utan support ifrån mjukvaruutvecklaren.

Så jag jobbar vidare med gimp, Inkscape (som för övrigt är djävligt bra) och Scribus.

Det finns en risk att fler och fler kommer att upptäcka dessa mjukvaror och hjälpa till med utvecklingen av dem, så Adobe bör egentligen utveckla en Linux version om de vill behålla sin dominans på marknaden, ett steg de bör ha tagit för länge sedan.