Äntligen ser det ut som om fler och fler öppnar ögonen för hur den amerikanska mediaindustrin kan kränka våra rättigheter att skapa och dela med oss av kunskap.

Men jag är rädd för att många inte förstår djupet av dessa lagförslag (SOPA / PIPA)

Enl SOPA / PIPA kan siter tas ner / blockeras utan någon som helst rättegång dvs: du är skyldig till motsatsen bevisas.

Men innan du säger, detta angår inte mig, jag gör inget olagligt. Läs igenom hela texten så kan ni förstå hur farliga dessa förslag egentligen är!

Dessa saker jag beskriver här nämns inte rätt ut i dessa lagförslag, men det är direkta konsekvenser av dess inverkan.

 • De skall kunna blockera siter där det kan finnas länkar till upphovsrättsskyddat material. 
  I praktiken betyder detta att  var vi än kan kommentera eller lägga in en länk kan bli potentiellt olagligt, och därför försvinner denna typ av tjänster.
  Ponera att du skapat en video med ditt eget band och vill få spridning på det via t.ex youtube men.. siter som youtube vågar inte ta emot din video då de inte vet om den bryter mot någon upphovsrätt.
 • Du kommer inte ens kunna posta dina egna bilder och verk.
  Inte utan  att riskera att bli åtalad för brott mot upphovsrättslagen och riskera 5 års fängelse, om du t.ex ritat av "musse pigg" och lägger upp på facebook blir detta att brott mot upphovsrätten och siten som din bild ligger på kommer att blockeras av Amerikanska domännamnssystemet.
  Detta betyder att siter som Facebook, MySpace och alla communitysiter inte kommer att kunna ta emot bilder då de ej kan garantera att de inte bryter mot någon upphovsrätt, sannolikheten är stor att dessa siter kommer att bara lägga ner.
  Ponera att din 5 åring gör en teckning, som liknar någon seriefigur, du vill visa den för dina vänner på facebook, detta blir ett brott och facebook kan hållas ansvariga för att inte tala om att ditt barn eller du kan spendera de närmaste 5 åren i fängelse.
 • OK, men då skapar jag min egen blogg!!
  Fel igen! Då kommer endast du att hållas ansvarig, och Google kommer att tvingas att inte indexera din site.. dvs söktjänster som Google kommer att behöva läggas ner för att de riskerar att länka till din site med ditt barns bild på "musse pigg".

Detta var bara ett par exempel, för att bevisa principen, några mer konkreta exempel.

 • Ditt coverband kan inte ha en hemsida och publicera era spelningar
 • Har du ett band som spelar egen musik kommer det inte att finnas de sociala platserna på nätet så ni kan nå ut.
 • Du kommer inte att kunna sprida din konst, såsom målningar och foton då de kan innehålla upphovsrättsskyddat material (t.ex en musse pigg tapet)

Dessa lagförslag kommer med andra ord att underminera och kollapsa stora detar av Internetindustrin, en branch som idag omsätter mycket mer än mediabranchen, vilket i sin tur betyder...

 • Miljontals av förlorade arbeten
 • Mindre möjligheter för oss att tjäna pengar.
 • Större svårigheter att starta nya företag inom Internet.
 • Andra företag kommer att förlora möjligheten att nå ut med sina budskap online, utan måste satsa på TV och tidningar.
 • Våra länder förlorar skatteintäkter och således undermineras en stor del av ekonomin.
Men den saken som skrämmer mig mest är ändå detta:
Om vi skulle skapa någon typ av GPL för musik / film / Bilder och sprida våra verk under denna licens (tjäna pengar på reklam / t-shirts och liknande) skulle vi:
 1. inte ha någonstans att sprida våra verk.
 2. inte bli mottagna av sociala nätverk (om de finns kvar) då de kan bli åtalade om de ens länkar till något som kan innehålla upphovsrättsskyddat material, (de kan inte garantera att era verk ej innehåller upphovsrättsskyddat material)

Dessa lagförslag är ett verkligt hot, jag är förvånad att de inte har tagits upp i traditionella media som t.ex TV och tidningar.

Hur som helst, vi måste stoppa dessa dumheter idag, en gång för alla, Mediabolagen kommer att komma nästa år, och året efter det etc. etc med liknande förslag.

Infographic, SOPA

Vad är SOPA, iis

SOPA av The Guardian

Varför är SOPA en dålig idé?