Google AlertsMed dagens Internet har nästan alla tillgång till stora mängder information, och det är lättare än någonsin att hitta information om olika företag.

Idag när någon ringer så är det första jag gör att kasta mig på tangentbordet och göra ett par snabba sökningar om förtaget i fråga.

Vi har större makt än någonsin att utöva vår makt som konsumenter och en uppretad kund med rätt kunskap kan skada ert företag väldigt hårt.

Vi har tjänster som rejta.se och reco.se vem som helst kan skriva en blogg och allvarligt skada ert varunamn, om man inte hanterar detta på rätt sätt.

Att hota med polisanmälningar och advokater hjälper föga och sådana åtgärder kan snarare ge en motsatt effekt, nya bloggposter och fler missnöjda kunder som kommer fram.

Givetvist är korrekt sätt att hantera en sådan här situation att kontakta sin missnöjda person och höra efter vad ni kan göra för att få den glad igen, omvandla den till en nöjd kund igen.

Så kort sagt, att vara rak och ärlig är idag viktigare än någonsin, det räcker med en arg person för att skada ert rykte enormt.

Men för att kunna hantera dessa situationer så måste man även bli medveten om att problemet finns. och här har Google ett mycket bra gratis hjälpmedel som heter Google Alerts.

Google Alerts kan helt enkelt bevaka sökningar åt er och skicka ett mail till er när något skrivs om just dom sökningarna ni vill bevaka.

man kan bevaka produkter, företagsnamn, egen namn och brancher, allt efter era intressen.

Man kan även exkludera sökningar som t.ex [ "Henrik Larsson" -fotboll ] mailar er om allt som innehåller Henrik Larsson men inte fotboll. Man kan även välja att inte visa förändringar från en viss domän, som i mitt fall kanske jag inte vill få mail om förändringar på min egen site.

I mitt fall skulle en sådan regel se ut såhär [ "Cristian Herrera" -site:cristian-herrera.se ]

Hoppas detta kan hjälpa er att hålla reda på vad som sägs om er ute på Internet, och att följa de ämnen som intresserar er just nu.

Ett annat bra användningsområde är att bevaka nyheter inom ett intresseämne, t,ex skulle man kunna bevaka allt som skrivs om "the pirate bay rättegången" då kommer det automatiskt ner ett mail när Google hittar nytt innehåll i ämnet.

Mycket nöje med er omvärldsbevakning.