Dagens händelser med att loopia gick ner fick mig att tänka lite.

Som tekniker är jag väldigt sugen på att veta vad som orsakade driftsstoppet, men det ända jag hittar är massa spekulationer i olika bloggar och twitterinlägg, bl.a spekulerades det i att de blivit crackade och att de klantat sig med konfigurationsfiler och lite andra lösa ryckten.

Jag kan bara tala för mig själv när jag säger detta, men jag skulle kännna mig mycket tryggare om Loopia i detta fall gick ut med vad som orsakade detta.

Crackers kommer alltid att lyckas ta sig in någonstans och att fela är mänskligt.

Det är mycket därför jag älskar öppenheten i open source communityt, hittar du ett fel, rapportera det eller ännu bättre, om du kan fixa en patch och submitta tillbaks till communityt.

I dagens snabba informationsflöde så är det svårt att svärta ner saker och att försöka dölja sanningen bidrar bara till irritation och att man misstror de som sitter inne med den.

Därför, om jag fick höra från egen källa att de begått ett misstag, eller att de haft ett stort säkerhetshål så skulle jag bli mycket gladare än att få höra lösa spekulationer eller få sanningen från ett annat håll.

I dagens samhälle där alla som vill kan läsa sig till kunskap tycker jag att öppenhet och transparans är en själklar grej, och det inger mycket mer förtroande än att bara tiga.

Det är i alla fall vad jag tycker.

Observera att detta inte bara gäller loopia, nu var det loopia som triggade dessa tankebanor hos mig idag, utan detta gäller alla instanser i samhället, även de politiska, öppenhet motverkar korruption.

tack för ordet

/Cristian