ServerEfter den senaste tidens problem med dns:er som är nere och nu hjälpte jag en gammal kollega att debugga ett prestandaproblem för en kunds webbplats så inser jag hur viktigt det är att informera kunderna om hur viktigt det är att välja rätt webbhotell eller serverlösning.

Vad skall jag tänka på när jag väljer då?

Oj, det är en mycket svår fråga och det beror nog mycket på vad ni har för behov för just era webbplatser, jag tror att den första frågan man skall ställa sig själv är "vilken typ av hosting lösning behöver jag?".

Det är rätt mycket man kan väga in innan man tar detta beslut, och i de flesta fall kan man börja med ett standard webbhotell eller en hemmaserver, och i de flesta fall man man nog stanna där, fast ibland behöver man nog lite mer. Och redan här bör man ha ett litet hum om vart man vill sluta, vissa plattformar kan vara lite besvärliga att flytta mellan domäner och servrar.

Lite riktlinjer skulle jag vilja ge redan nu.

Joomla, elxis eller annan mambo baserad lösning

Om man har valt att arbeta med Joomla, eller elxis så spelar det inte så mycket roll vart man börjar jobba, dessa system är relativt enkla att flytta mellan domäner och servrar, till joomla har man dessutom ett bra plug in som gör färdiga installationpaket av den färdiga siten.

Annars i stora drag, exportera / importera databasen, skriv om configuration.php och sen är det rock `n' roll.

Magento

Jag har aldrig försökt flytta en Magento site mellan servrar eller domäner och kan därför inte uttala mig om hur svårt detta kan vara eller vilka komplikationer man kan stöta på,  Magento har en rätt massiv kodbas och påminner mer om ett program i sin struktur än en webbapplikation. Men det jag vet är att Magento kan vara rätt resurskrävande och rullar bäst på en dedikerad server eller en VPS, gärna får databas server och webbserver rulla på samma maskin för bästa resultat.

WordPress, OsCommerce

Jag har vart inne och kodat en del i båda dessa system och jag personligen trivs inte med uppbyggnaden av dessa system. Om man väljer att arbeta med något av dessa system skulle jag rekommendera att arbeta på den skarpa servern direkt, när det gäller OsCommerce så är nästan allt deklarerat som globala variabler fast konfigurationsfilerna är spridda lite överallt i systemet, och det kan innebära problem att hitta vart vissa värden finns deklarerade, dock går dessa att hitta med lite tålamod, men det kan ta tid att spåra buggar. När det gäller WP så har de lagrat absoluta URL:er i databasen så det kan innebära problem att flytta siten mellan domäner eller fysiskt på disk. Det går att lösa men då bör man vara en relativt van datoranvändare.

Andra system

Ja, jag har inte så mycket erfarenhet av att flytta runt på Drupal och andra system så jag vågar inte uttala mig om dessa.

Generella riktlinjer.

Jag försöker alltid se helheten innan jag sätter igång att arbeta, jag vet att det är lätt att missa något, men man kan försöka minska sina hinder.

Något som är viktigt idag är att ha så lite "ner tid" (down time) som möjligt, ens ner tid behöver inte alltid bero på webbhotellet, det kan vara som nu i veckan, att DNS systemen går ner, eller att deras ISP strular så kolla även att er DNS registrar har en bra "up time" och har redundans på sina lösningar, sökmotorerna gillar inte siter som går ner ofta och det kan leda till sämre placeringar på träfflistorna, oavsett anledning att man legat nere.

Ok, Nu skall vi börja med att välja webbhotell och då är det vissa saker man bör tänka på som är väldigt lätta att missa.

  • Se till att webbservern har skrivrättigheter i de kataloger / filer som siten skall ligga i / på. Även en del av våra största webbhotell har dessa problem, detta kan leda till att installers inte fungerar, kan få problem att installera tilläggsmoduler, cache och gzip komprimering av siterna kan bli helt utslaget av detta samt att man inte kan kodkomprimera sidorna eller slå ihop scriptfiler (minify). Detta kan i slutändan leda till prestandaproblem på webbplatsen, dvs sidan laddar långsamt. Konsekvensen av detta kan vara tappade besökare och sämre placeringar på sökmotorerna.
  • Se efter om de har redundans i både "lina" (Internet access),  och el (UPS), kanske har de t.om redundanta servrar? Detta är viktigt när det gäller att minimera att siterna ligger nere p.g.a något tekniskt problem.
  • Om sidan skall vända sig till en Svensk publik, försök välja ett webbhotell som har sina servrar i Sverige! Även server location har visat sig ha en viss påverkan på sökmotorernas träfflistor, men det är inte den ända anledningen, du vill ha en så kort fysisk distans mellan server och klient som möjligt, då slipper trafiken skickas mellan massa routrar och sidan upplevs som snabbare.
  • Bra support! Även vana internetnerdar kan stöta på problem, och ibland har man inte full access till servrarna, kanske av säkerhetsskäl? Då är det skönt att ha en bra, tillgänglig support med kompetent personal.
  • Dagliga backuper! Inte ens världens bästa säkerhetsexperter kan gå helt säkra för dataförlust, kan vara en "cracker" - attack, (ja cracker, i mina ögon är hacker ett positivt laddat ord, en hacker skapar en cracker förstör!), eller en disk som rasat, brand, eller helt enkelt den mänskliga faktorn. Det är alltid bra att kunna återskapa sin data och helst skall backupen lagras på en annan fysisk plats än originalet.

Ja, det täcker väl det mesta skulle jag tro.

Så sätt lite press nu på era webbhotell, ställ frågor och var inte rädda för att ställa krav, på så sätt kanske vi kan få bort de webbhotell som inte uppfyller kraven och som gör det svårare för oss att sköta vårt jobb.

/Cristian Herrera