WordPress logoDet är många som har gått ut och med påståendet att WordPress är det bästa som har hänt webben och att det är det bästa för SEO.

Något som är viktigt att inse är att det sökmotorn inte bryr sig om vad för system ni har bakom, utan det ända som är viktigt ”on page” är vilken output som serveras till roboten. Sökmotorn är egentligen en webbklient som alla andra och måste följa de regler som ställs av http protokollet och språken html / xhtml för att avgöra vad sidorna handlar om.

Jag har testat Wordpress nu ett litet tag och jag har kommit fram till både positiva och negativa slutsatser när det gäller WP.

Positiva egenskaper:

  • Lättanvänt för slutanvändare
  • många mallar
  • lättarbetade mallar
  • många plugins
  • rss
  • pingback / trackback

Med rätt plugins är WP väldigt bra att arbeta med med rätt plugins finns det stöd för det mesta som jag egentligen vill göra.

Man kan enkelt få syntaxhighlightning i den inbyggda editorn och filen user.css är en bra lösning för att kunna over ridea default värden i mallen man använder.

Pingback / trackback är ett effektivt sätt att skapa tillbakalänkar om man bloggar.

Negativa egenskaper:

  • Absoluta URL:er i databasen
  • stor inkopatibilitet mellan versionerna
  • ingen hierarkisk struktur för content pages

Det första stora problemet jag stötte på med WP var när jag skulle flytta den mellan sub-domäner. Alla URL:er är hårdkodade i databasen med sina absoluta värden, vilket kan innebära rätt stora problem när man flyttar siten från en domän till en annan.

Det andra jag reagerade på var att WP tvingar en att inte använda å, ä eller ö i URL:erna, dock fungerar tecken som ø, £ och € samt crylliska alfabetet, Detta tyder på att utvecklarna inte tänkt på att vissa vill använda å, ä och ö i sina URL:er.

Sedan har de glömt att exkludera andra tecken som enligt det tänket skulle innebära problem för vissa webbklienter.

Jag skulle vilja se en lösning som tillåter alla tecken men som 301:ar den normaliserade formen av sökvägen till den verkliga, t.ex /losnaglar → /lösnaglar.

Att det inte finns en hierarkisk struktur emellan content pages är enormt frustrerande för mig.

Jag vill arbeta på ett sådant sätt att jag skall kunna skapa stora strukturer och kunna skriva innehåll på parent sidan och ha annat innehåll på childes, för att kunna skapa skalblara och logiska siter.

Sen en till irriterande sak, en av WP's styrkor är samtidigt en av dess svagheter, pluginsen.

Det finns en enorm uppsjö av plugins, en riktig djungel, och ett plugin som var mästerligt i en version av WP, kanske inte fungerar i nästa.

Slutsats

Jag skulle vilja säga att WP förtjänar beröm, men är långt ifrån felfritt. Trots att det är ett lättanvänt system som passa många så har systemet rena designfel (programmering / databas struktur), om man skulle fråga mig.

Ett önskemål från mig skulle vara att man enkelt skall kunna skapa hierarkiska strukturer, även för "sidor", och att man skall kunna ha innehåll i varje nivå.

Men jag skulle inte avråda någon från att använda WP, det är ett bra system för slutanvändaren och det går att skapa mycket i det, men man skall även vara medveten om att det kan bli problem vid ett domänbyte eller om man skulle byta server.

Alla system har sina för och nackdelar och man bör välja plattform utifrån de behov som projektet har.

Men som jag brukar säga, det finns inga universallösningar, one size doesn't fit all.