Nu när jag har lekt med WP ett tag känner jag att jag har börjat hitta de plug ins som jag faktiskt tycker är värda att använda.

Less is more

Jag brukar tänka att mindre är bättre, mindre att hålla reda på mindre som kan gå fel, en risk med att blanda plug ins hur som helst är att det kan finnas kompatibilitetsproblem mellan dom, och stora (icke standardiserade) fremeworks har även de en tendens att förstöra en del, så därför gäller det här att välja med omsorg, och man skall vara medveten om att det är mycket svårt att hitta en generell lösning som fungerar i alla, eller i de flesta fallen.

Problemet

I en tävling där alla är likvärdiga, och man inte vill fuska (länksamma), gäller det att trimma sin site till tänderna, visst finns det viss funktionalitet man vill ha kvar, och ögongodis, och här gäller det att göra ett val: Skall jag koda om mitt ögongodis så att det tål att komprimeras eller skall jag offra en viss bandbredd för att kunna uppdatera utan problem?

Valet är ditt, men man skall veta att det är en hel del javascript som bara "går sönder" om man försöker optimera koden, den jag brukar testa med är koden för adSence ;-) , funkar den fungerar det mesta ;-)

Teori...

Vi vill alltså minimera laddningstiderna för vår site, samt undvika att våra URL:er går sönder, då har vi egentligen 4 st verktyg vi kan använda:

  1. Cachening - en teknik att mellanlagra genererad HTML kod i så att det ej behövsgöras vid anrop.
  2. Minify - att slå samman scriptfiler (JavaScript och CSS) och på så sätt begränsa antalet anrop till servern.
  3. Kodkomprimering - att radera alla onödiga "whitespaces" och kommentaret i den kod som lämnar servern.
  4. 301 - ompekningar - Att tala om för klienterna att en resurs har flyttat.

Det vi vill undvika är att corehacka i WP, risken är bara att vi får hacka om vid nästa uppdatering, och vi vill juh göra saker enklare för oss.

Tror vi börjar med våra moduler innan ni somnar framför skärmarna ;-)

301 - ompekningar

Anledningen till att vi vill automatisera våra 301 ompekningar är för att vi ibland vill göra större förändringar i våra sitestrukturer, och att jaga lösa URL:er är både tidskrävande och tråkigt.

Det finns två olika plug ins som jag skulle använda för detta, det ena är för den late och den andra för den som vill ka full kontroll på sina 301:or och 404:or

Permalinks Moved Permanently (för den late)

Detta är ett bra plug in som fungerar utmärkt så länge man inte vill ändra namnet på en artikel. Detta plug-in arbetar på det sättet att det just innan 404 tar till så gör den en 301 ompekning baserat på det sista tokenet i URL:en, dvs att om du har 2st poster med samma namn under olika kategorier (eller liknande) så kommer det att uppstå en konflikt.

Redirection (rekommenderat)

Detta plug in är det som jag skulle rekommendera varje människa som är seriös med sina 301:or och 404:or.

Man kan t.om sätta det på att bevaka era artiklar och göra automatiska redirects när artikelns URL förändras.

Detta plug in rekommenderas inte för nybörjare, dock ger det en mycket bra kontroll på alla ompekningar.

Minify, kodkomprimering och cache.

Tills för inte så länge sedan använde jag olika verktyg för detta, men idag har det kommit ett riktigt bra verktyg som ger en mycket god kontroll på alla dessa parametrar.

W3 Total Cache

Detta är ett plug in som jag i alla fall är riktigt nöjd med, förutom att den fixar cachening så kan man själv välja hur det skall cacheas för varje komponent. de tre lagringsätten är opcode, memcache och disk.

Om man kan undvika disk cache så skall man göra det då disken är mycket lånsammare är arbetsminnet.

Här kan man även leka med olika minify och kodkomprimerings taktiker. Jag rekommenderar starkt att inaktivera cache när ni leker med dessa, här är det bara att testa sig fram tills det att man märker att ens plug ins slutar fungera.

övrigt

Förutom dessa så är ett plug in jag inte kan leva utan wp-insert. Detta plug in är egentligen till för att man skall kunna lägga in custom element lita vart man vill i sina mallar som t.ex reklam och banners, men förutom detta ger den även syntax-highlightning i den interna editorn för mallar och plug ins, vilket är väldigt uppskattat hos mig.

Är det några plug ins som är värda att nämnas som jag missat?