SEO pyramidNär man försöker få en webbsida att ranka högt i sökmotorernas träfflistor, kallas det för SEO eller Sökmotoroptimering.

Det finns dock vissa saker som man bör känna till med SEO / sökmotoroptimering innan man anlitar en konsult, firma eller försöker göra det själv.

Är Sökmotoroptimering fusk?

Etiskt korrekt sökmotoroptimering är inte fusk, utan rekommenderas även av sökmotorerna såsom Google, Yahoo och Bing.

Ett korrekt gjort SEO arbete hjälper faktiskt sökmotorerna att urskilja vad just er webbplats handlar om och bara ett sådant arbete kan hjälpa er webbplats en god bit på vägen.

Sökmotorerna blir allt bättre idag på att hitta fuskare, folk som försöker ta positioner på träfflistorna fast de inte förtjänar det, och det finns ett flertal metoder som s.k svarthattare har använt för att göra detta.

En viktig sak man skall veta, om man fuskar finns risken att man blir borttagen från sökmotorernas index, och då är det rätt svårt att ta sig tillbaks in, att fuska kan fungera, annars skulle man inte göra det, me man SKALL vara medveten om riskerna som är förenade med sådana aktiviterer.

Alla dessa hattar....

När man läser om SEO brukar man ofta komma i kontakt med en massa hattar. Dom som inte vart med i datavärlden så länge kanske blir lite förvirrade av detta, jag skall försöka förklara vad det betyder på ett kort och enkelt sätt.

Vart kommer hattarna ifrån?

Hattarna kommer från hackervärlden, white hat var de som testade säkerhets system och säkrade upp dem, black hat ja, dom som jag kallar för crackers.

White hat

Med white hat SEO menas de personer och tekniker som är ärliga och renhåriga, dvs när man arbetar med webbsidorna på ett sådant sätt att man lyfter fram den informationen som presenteras på webbplatsen, det handlar om att skriva bra och relevant innehåll och att presentera den på ett korrekt sätt.

Black hat

Inom black hat hamnar alla de tekniker och åtgärdet som inte är godkända av sökmotorerna eller som utnyttjar buggar i systemet, här hamnar även all handel med länkar som överlämnar länkkraft.

Länkfarmar, dold text, skuggsidor, spambloggar ... detta är en del exempel på vad som räknas som black hat.

Att nyttja sig av dessa tekniker kan få en borttagen ur index, även om det är er SEO-konsult eller firma som har gjort jobbet. Det är du som webbplatsägare som har det yttersta ansvaret.

Grey hat

Som ni kanske har listat ur så är grey hat allt som hamnar i gråzonen mellan vitt och svart. Här utnyttjar man buggar i systemet men gör inga regelrätta fel.

Risken här är att något som är grey hat idag kan räknas som black hat imorgon, och det kommer inte ut några varningar om det heller.

Så, vad är SEO? (igen)

Man skall inte generalisera, men i stora drag kan man dela upp ett SEO jobb i tre faser.

Analysfasen (sökbegrepp, målgrupp, sökbeteenden etc)

Här tittar vi på viktiga sökbegrepp runt siten, folks sökbeteanden, konkuransen, tekniska förutsättningar / lösningar, serverplacering, ja listan kan göras huur lång som helst...

On site optimering (sökmotorsanpassning av sidans källkod och innehåll)

Detta är den fysiska sitens utformning, vi tittar på den genererade källkoden, URL:er textinnehåll, serverplacering etc. etc.

Off site optimering (länkar, sociala media, gammelmedia, etc)

Hur ser er site ut för omvärlden? inlänkar? Hur behandlas er bransh / site i andra media?

Jag hoppas detta ger er en liten inblick i vad SEO är och vad man skall se upp med, antagligen kommer jag att publicera mer information i ämnet i framtiden.