Nu var det kanske en vecka sen men kom och tänka på det idag när jag fortsatte leta efter resurser för att bekämpa spambloggarna.
Som jag skrev i en post för ett par veckor sen så fick en vän till mig e-post om att han inte syntes i sökmotorernas träfflistor från ett av våra stora SEO - bolag och jag bad honom be dom att skicka mer information.
Lustigt nog så ringde de min vän när han var hemma hos mig, och det var ett rätt lustigt samtal.
Säljaren hade nu sett att min väns hemsida toppade sökmotorernas träfflistor på alla relevanta sökbegrepp utan att ha några inlänkar, utom från ett par från några relaterade gratis katalogtjänster.
Säljaren började i detta läge prata om vikten av riktade länkar för att behålla sina plaseringar. Jag bad i detta läge via MSN min vän att fråga vad exakt detta bolag kunde göra för honom, och det tog inte många sekunder innan säljaren började prata om att de kunde generera riktade länkar via sina bloggar.
I detta läge gjorde jag en länkanalys av bolgets egna sida, varpå det påvisade ett stooort antal riktade länkar från bl.a polen, och säljaren sade att de inte hade några sådana, men påstod senare att det var deras kokurent som försökte skada deras anseende med polska länkar med texten sökmotoroptimering.
Jag kunde knappt hålla mig för skratt i detta läge, varför skulle en konkurent skapa riktade länkar på det mest konkurensutsatta ordet?

Hur som helst, min vän tackade vänligt för samtalet, och sen gick vi o tränade.

Men nu kommer vi till den biten som oroar mig lite.
Enligt bolagets hemsida säljer de inte länkar längre, men det var just det de erbjöd i telefonsamtalet.
Riktade länkar via spambloggar är inget annat än länkförsäljning, och är det dit vi vill? att de som betalar mest toppar de organiska träfflistorna?

Satt och letade efter färska rapporter om andelen spambloggar, men jag hittade bara massa spridda data om allt mella 46% till 78% av alla bloggar idag som är någon typ utav spam, antingen för att skapa länkar eller att få in pengar via adsense, eller båda.
Och det är bara att acceptera, dessa fenomen finns för att de kommer undan med det, och detta gör att aktörer som vill jobba med kvalitetshöjande åtgärder får det svårt, det är billigare och mer lönsamt att spamma och komma högt upp med en sida som inte alls förtjänar att vara där.

Nej, det är dags för ordentliga krafttag från alla seriösa aktörer att få de stora sökmotorerna att förstå att detta skadar även dom, och få dem att förenkla rapporteringen av spambloggar, som ofta är stora kluster, hittar man en tråd kan man dra i den och hitta uppemot flera tusen bloggar med samma typ av spammigt innehåll, varför inte en "anmäl länkkluster" knapp?
Seriöst, varje gång jag gör en sökning så gör jag en snabb länkanalys innan jag läser innehållet, för att avgöra om de har fullänkar in eller inte.
men skall det behöva vara så?
Jag som van internetanvändare och som är medveten om dessa fenomen kan till en viss del försvara mig mot detta, man hur är det då med vanliga användare?
Folk har förtroande förtroande vad de hittar på sökmotorernas träfflistor, och därför har sökmotorerna ett ansvar att hålla index rent.
Men hur utbildar man den stora massan?
Och personligt sök, tror inte ni att detta spelar de aktörer som erbjuder betalning för placering rätt i händerna??
De som köper SEO har ofta dålig internetvana, och vem utbildar dom i hur sökindex fungerar?
Deras leverantörer som tjänar pengar på det?

Nej jag är glad att jag håller mig utanför den sandlåda som svensk SEO är idag och försöker att arbeta på ett etiskt sätt utan att beblanda eller stöta mig med resten av branchen, men ofta så har jag god lust att bara hänga ut alla dessa aktörer med data om hur man kan spåra dessa fulknep, men så länge som fulknepen fungerar så tar de kruten ifrån mig, jag har numera svårt att säga att risken är stor att bli exkluderad från index, då jag inte ser att de fulingar, (som är riktigt grova) som jag anmält fortfarande toppar index på relevanta begrepp, trots cloaking, länkspam och andra uppenbart fula metoder.
Är det så att den svenska marknaden är för liten för att G skall bry sig om den?
Är det så att G har accepterat ett spammigt Index på den svenska marknaden?

Jag tycker att det är svårt nog att få potentiella kunder att förstå att Sökmotorerna behöver bra redaktionellt innehåll och inte bara ett vackert "talande" bildspel.
ett vykort eller visitkort på nätet..

Och det är bara att inse. Att bygga om en site som inte har ett SEO tänk i botten kan bli en rätt dyr historia. Och sannolikheten att de väljer en billigare lösning med mindre insattser är väldigt stor, när de inte kan inse att sökmotorerna faktiskt vill ha bra innehåll, när de inte bryr sig om folk med handikap som behöver screenreaders eller dy.l för att kunna läsa webben.

Jag har länge sett G som "good guys" men eftersom de inte verkar bry sig om det svenska indexet kanske det är dags att tänka om?
Jag tycker att det är bra att g haft svårt med JavaScript, det tvingar webbmasters att använda sig utav metoder som gör sidorna tillgängliga för alla.
Att promota accessability har jag sett som en god sak, dett agör att webben är tillgänglig för alla.
En tillgänglig webb behöver nödvändigtvist inte betyda att det är en ful webb, bara det att det skulle tvinga de som jobbar med webben att höja sin kompetens och läsra sig att skriva lösningar som funkar för alla.
Skulle inte det vara nått att sträva efter??