massvis med spamJag har sagt det förut och jag säger det igen, jag blir så trött på att hitta spambloggar över hela Internet.

För ett par år sedan...

Bara för ett par år sedan så dök många av dessa spambloggar upp på SERP:en på konkuransutsatta sökningar men eftersom Google har jobbat aktivt för att minska spammet så ser man inte dessa lika ofta längre.

Men finns dom kvar?

Jo, jag kan lätt säga att spambloggar existerar i allra högsta grad, och jag ser ingen direkt minskning av dom heller, Jag söker dom inte aktivt men jag hittar dom med jämna mellanrum då de som gör dessa bloggar ofta länkar till sig själva på termer de vill synas på.

Vilka är det som skapar dessa bloggar?

Av vad jag har sett så är det ofta etablerade välkända SEO bolag som arbetar med dessa metoder, och jag undrar om deras kunder är medvetna om vart de får sina länkar ifrån.

Ofta så är det rätt välkända och stora märken som köper dessa länkar och det är mer än en gång som jag medvetet valt bort en leverantör, som t.ex banker och försäkringsbolag som har denna typ av länkar till sig.

Hur känner jag igen en spamblogg?

Att känna igen en spamblogg är inte svårt, jag skall ta upp ett par punkter så man kan avgöra om det är en spamblogg på ett par sekunder, en del har förändrats det senaste året, men det är lätt att se ändå.

  • Ofta naiva väldigt meningslösa inlägg.
  • Väldigt spridda ämnen i hela bloggen, ingen direkt röd tråd.
  • Mycket djuplänkar till betalande kunder på sökord som de vill synas på.
  • slarvigt skrivna.
  • Skriver om irrelevanta ämnen, t.ex hittade jag en snickarblogg som skrev om SEO och bröstförstoring.

Ja man kan väldigt snabbr avgöra om det är en spamblogg eller ej. och den senaste trenden jag har upptäck är att de gör kortlivade bloggar med få inlägg, som tas ner och sedan återanvänds domänen. och förutom det så kör de med adsence och affiliate.

Vad skall jag som konsument göra?

För det första ni skall vara medvetna om att köpta länkar strider mot sökmotorernas riktlinjer och att det i värsta fall kan innebära att ni blir bestraffade av sökmotorerna med filtrering och i värsta fall exkludering ifrån träfflistorna.

Och att komma tillbaka efter en sån smäll är inte det enklaste, jag har hjälpt ett par kunder med detta, men det tar tid.

Om ni ändå väljer att köpa länkar, se till att ni får en fullständig lista på vart ni får dessa länkar ifrån, inte bara en 4 - 5 exempel.

Det absolut bästa ni kan göra är dock att skicka en spamrapport till google och de anda sökmotorerna, Google har tagit fram ett plugin för chrome som hjälper med just detta.

Behöver jag köpta länkar?

Detta är en mycket svår fråga att svara på och jag kan bara säga att jag har lyckats få mycket bra resultat på svåra termer med att bara kvalitetssäkra webbsidorna och arbeta med legitima och sunda länkstrategier. något man skall veta är att en naturlig relevant länk är värt minst 100 spamlänkar.

/Cristian Herrera