SilverlightAlla som har arbetat med webben vet vilken mardröm det har vart att bygga siter som renderar likadant på alla webbläsare och plattformar, värst tror jag att det var runt tidigt 2000 tal, när vi var tvugna att koda om alla siter i minst 4 olika versioner.

Många webbutvecklare började tyvärr utveckla applikationer och webbsidor som endast fungerade i IE, och därför sitter idag stora organisationer på osäkra it miljöer.

Då Microsoft vart dominerande på marknaden har de kunnat strunta helt i standardkompatibilitet och detta har vart ett stort problem när man utvecklat designer.

Historiskt sett har det tagit 3 ggr längre tid att utveckla någor som renderar korrekt i IE, dock har microsoft blivit bättre på detta i sina senare versioner av sin webbläsare.

Jag snappade upp detta på Webmaster Network idag där man får uppfattningen av att MS skall sluta arbeta med Silverlight, så jag vart tvungen att kolla upp detta lite närmare.

Efter lite rotande hittade jag en artikel på ZDnet.com där Bob Muglia, Microsofts ansvariga för server och verktyg där de ansvarar för produkter som Windows Server, SQL Server och Visual Studio, nämner att Silverlight kommer att fortsätta att vara ett cross platform lösning dock att HTML5 är den ända verkliga cross plattforms lösningen för allt.

Om jag tolkar allt rätt så kommer Microsoft att verka för att deras webbläsare skall vara standardkompatibel och att den skall stödja HTML5 fast de kommer att fortsätta att utveckla pluginet Silverlight.

Jag antar att MS har insett att kunderna vill ha en standardkomptibel webb och inte behöva ha plugins för varje webbsida som de skall besöka.

Ironiskt nog när jag skulle se en video som handlar om IE9 och standardkompatibilitet så visade det sig att det krävs silverlight för att se den videon.

För dom som vill testa html5 videospelare kan man idag göra det på youtube.

och här kan man testa lite av vad HTML5 kommer att klara av, om man har en standardkompatibel webbläsare.