Artikel, Blogg eller Nyhet?

När man skriver en artikel på internet kan det vara viktigt att veta vilken typ av innehåll det är som publiceras.

Idag är det vanligt att man bloggar om allt, Nyheter Artiklar och Blogginlägg blandas vilt och detta kan leda till att sidorna blir svårnavigerade och att läsaren inte riktigt ved vad han läser.

Här skall vi försöka reda ut begreppen lite:

Artikel

En artikel på en webbsida är en informativ sida, där kan man informera om sitt företag, sina intressen eller bara skriva om vem du är och vad du gör.

Det som utmärker en artikel är att det är relativt statiskt innehåll.

Några typiska exempel skulle vara produktblad och företagspresentationer

Nyhet

En nyhet kan väldigt lätt misstas för en blogg, men jag anser att dessa skall skiljas på, man kan kommentera en nyhet i sin blogg, men man annonserar ut den genom en nyhet.

Nyheter kan vara allt som rör ditt företag eller din närhet, det kan vara opartiskt och endast informera om att något har hänt, men den kan innehålla en lyckönskning, men dock inte mer.

Blogg

Ja, bloggen, vad är en blogg och vad gör den för nytta?

Jo i bloggen han författaren komma den personliga reflektioner om något, samt även ta emot kommentarer på dessa. Bloggen kan lätt användas som en 2-vägs kommunikationskanal, vilket artiklar och Nyheter inte bör göras.

Idag används blogg formatet till nästan allt och detta har sina konsekvenser.

bloggar är i regel rätt svårnavigerade och vill man hitta ett gammalt inlägg kan det vara rätt svårt om det var en gammal post.

så, när skall jag använda respektive format?

Jo, min rekomendation är följande:

Skall det vara en matnyttig artikel som ni vill skall vara en resurs som man lätt skall kunna hämta information ifrån och lätt att hitta tillbaks till, gör det till en artikel med en länk i ert menysystem.

Skall ni tillkännage något som påverkar er eller ert bolag, gör detta till en nyhet.

Och skall det vara en personlig reflektion över något så kan man använda blogg formatet, dock är dessa regler inte skrivna i sten.

t.ex: vill man ha feedback till sin artikel via kommentarer, kan man använda sig av det och sedan kan man använda dessa kommentarer till att förbättra artikeln senare, men att tillåta kommentarer på en nyhet tycker i alla fall inte jag är korrekt, gör då helre ett blogginlägg som länkar till nyheten, där ni själva kommenterar detta samt kan få andras reaktioner.